Sunday, December 16, 2012

Get Clean® Water Pitcher

Air yang bersih jangan disangka tiada bahan tercemar...pernah tak anda terfikir air yang digunakan untuk memasak, minum...apa lagi untuk membancuh susu anak anda benar2 bebas dari bahan cemar..


MEMPERKENALKAN GET CLEAN®  WATER

Get Clean® Water merupakan sistem penurasan air multi-paten baru yang menghasilkan air yang lebih sihat. Berbanding dengan jag air yang lain, Get Clean® Water menggunakan sebatang blok karbon padu untuk membersihkan air anda serta mengurangkan bahan-bahan cemar yang sukar disingkirkan termasuklah kandungan plumbum sehingga 99%.

Get Clean® Water merupakan sistem penuras jag air pertama yang menggunakan blok-karbon yang boleh diisi semula. Jadi, kuranglah botol plastik yang perlu dibuang. Ia juga berupaya menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan.

Air yang lebih bersih dan sihat ataupun bumi yang lebih bersih dah sihat

Sudah tentu kita boleh menikmati semuanya! Menandingi Jenama Terkemuka yang Lain!

• Disahkan dapat mengurangkan kandungan plumbum, merkuri, kadmium dan bahan-bahan cemar lain. disamping mengekalkan kandungan mineral air yang sihat!

• Disahkan dapat mengurangkan klorin, jadi ia dapat mengurangkan ancaman kesihatan yang disebabkan oleh bahan sampingan klorin!

• Disahkan dapat menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan -dua kali ganda lebih daripada jenama terkemuka.

• Sistem Penuras Jag Air berblok- Karbon Isian Semula yang pertama

Pilihan Bijak!

• Hanya beberapa sen bagi seliter air

• Air yang lebih sihat dan rasanya yang enak

• Jag Air bermeter automatik pertama yang menunjukkan jumlah gelen air yang telah dituras- tidak memerlukan kuasa elektrik

• Ringan dan mudah dibawa ketika bercuti

• Menjimatkan kos – tanpa perlu dimasak

KEISTIMEWAAN SHAKLEE

SELAMAT: “Menyingkirkan kandungan plumbum” dan banyak bendasing lain 

Get Clean® Water ini berupaya mengurangkan pelbagai jenis bahan cemar berbahaya yang mungkin terkandung di dalam air. Ia juga diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Air (Water Quality Association [WQA]) yang ianya dapat mengurangkan plumbum dan banyak bendasing lain.

PILIHAN BIJAK: Menjimatkan Kos

Rakyat Malaysia banyak membazirkan wang dengan meminum air botol. Dengan hanya berapa sen seliter sahaja, Get Clean® Water dapat memberikan air yang bersih dan rasanya yang enak dengan meter bijak yang menandakan bilakah masanya untuk anda menukar penuras tersebut tanpa perlu mengagaknya.

HANDAL: Lebih banyak air bersih pada setiap masa 

Get Clean® Water menghasilkan 303 liter (80 gelen) daripada setiap turasan yang mana dua kali ganda lebih banyak berbanding jenama lain dan mengurangkan bahan cemar yang mungkin wujud dalam air dan berbahaya kepada kesihatan anda.

MESRA ALAM: 
Memelihara alam sekitar

Get Clean® Water ini menggunakan sistem Penuras Jag air dengan blok-karbon isian semula yang pertama, di mana ianya dapat mengurangkan timbunan sisa. Dan lagi, setiap penuras diperbuat daripada arang tempurung kelapa yang tahan lasak dan baik terhadap alam sekitar.

Harga : RM 460 (semenanjung) / RM 483 (Sabah / Sarawak)

PM saya untuk dapatkan harga diskaun..hanya di CUTE LITTLE FINGERS SHOP!

(Call/SMS/WhatsApp) - Eppi Aziz (HP : 012-3188506)

Saya adalah Shaklee Independent Distributor (ID: 886848) untuk sekitar kawasan Lembah Keramat, Taman Melawati (5km radius) dan Putrajaya. Penghantaran di luar kawasan akan dibuat melalui Pos Laju. Boleh juga walk in ke Shaklee terdekat untuk menikmati harga istimewa dengan mengemukakan ID : 886848

Saturday, December 15, 2012

Nutrisi Untuk Ibu Mengandung, Berpantang dan Ibu Menyusu

Bahagianye bila jadi ibu kan? apa lagi kalau kita dapat menyusukan anak kita yang comel tu. Secara lahiriah setiap ibu mampu menyusukan anaknya kerana susu ibu adalah yang terbaik kerana ia mengandungi khasiat pemakanan yang seimbang untuk tumbesaran dan perkembangan bayi. Susu ibu juga mempunyai daya tahan yang diperlukan bayi untuk melindunginya dari serangan atau jangkitan yang biasa dihidapi oleh bayi baru lahir. Tahu tak kebanyakkan susu formula boleh menyebabkan jangkitan biasa dan cirit birit dikalangan bayi?

Ibu-ibu yang menyusu juga mendapat manfaat bila menyusu. Sesetengah jenis kanser seperti kanser payu dara dan ovari jarang berlaku pada ibu-ibu yang menyusukan bayi mereka. Disarankan penyususan secara ekslusif untuk 6 bulan pertama, dan selepas itu penyusuan boleh diteruskan dengan makanan tambahan sehingga dua tahun atau lebih. Jadi diet yang seimbang amat penting untuk ibu-ibu menyusu untuk mengekalkan komposisi dan pengeluaran susu disamping mengekalkan kesihatan ibu.

Oleh itu Shaklee menawarkan satu rangkaian suplemen berkhasiat untuk memenuhi keperluan nutrien untuk penyusuan ibu.




1) ESP (Soy Protein Isolate Powder)
    Bayi memerlukan protein yang banyak untuk tumbesaran yang berkekalan dan sempurna.  
    Sumber protein yang baik seperti protein soya di dalam diet penyusuan amat penting untuk 
    pengeluaran susu. Protein membantu dalam membina dan mengekalkan sel-sel yang 
    menghubungkan setiap bahagian tubuh. Disarankan untuk mengambil sekurang-kurangnya 
    tiga hidangan protein sehari.

2) Vita C Plus (Sustained Release)
    Kajian terhadap para ibu yang menyusui dan mengambil vitamin C menunjukkan khasiat 
    vitamin C tersebut tertumpu pada bayi. Oleh itu menyusui bayi secara eksklusif dapat 
    melindungi bayi anda daripada kekurangan vitamin C. Vitamin C penting bagi menguatkan 
    sistem imun dan membina kulit, gigi dan gusi yang sihat.

3) Vita Lea
     Multivitamin Vita - Lea Shaklee menyediakan vitamin dan mineral pentinguntuk para 
    ibu yang mana ianya tidak bolehdiperoleho darioada diet harian. Kadar Vitamin yang 
    mencukupi membantu penghasilan susu yang banyak dan berkhasiat di samping 
    menggalakkan kesihatan ibu dan bayi secara menyeluruh.  

4) B Complex
     Vitamin B Kompleks (dengan Asid Folik) merupakan vitamin yang diperlukan oleh anda  
    dan bayi anda setiap hari bagi menyokong sistem saraf dan metabolisma yang sihat.  
    Vitamin B mempunyai pelbagai fungsi termasuk pengeluaran hormon, pembentukan sel-
    sel darah merahpenghasilan tenaga untuk sel, dan mengekalkan saraf serta kulit yang  
   sihat. Ibu yang menyusui bayi perlu mendapatkan vitamin B Kompleks untuk memberikan 
    khasiatnya kepada bayi mereka melalui susu ibu.

5) Ostematrix (Kalsium)
    40 % daripada susu ibu adalah kalsium. Kalsium diperlukan untuk membina tulang yang
    sihat dan pertumbuhan gigi pada bayi. Wanita yang menyusui bayi disarankan
    mengambil 1300mg kalsium setiap hari.

6) Alfalfa
    Dikenali sebagai Raja Segala Tumbuhan, Alfalfa mengandungi banyak nutrien penting 
    dan pelbagai vitamin seperti vitamin K,A,B1,B6, C, E, kalsium, zink dan zat besi. Semua 
    bahan-bahan tersebut penting untuk pertumbuhan dan perkembangan sihat. Alfalfa juga 
    digunakan secara tradisional untuk memingkatkan pengeluaran bekalan susu ibu.

7) GLA Complex
    Mengimbangi sistem hormon ibu lepas bersalin. Biasanya, asid gamma linolenik digunakan   
     secara tradisional bagi melegakan kesakitan semasa datang haid, sakit kepala, mengatur 
     kitaran haid dan melegakan tanda-tanda putusnya haid. 

8) Omega Guard
     Pengambilan dan tambahan Asid Lemak Omega-3 dalam tempoh penyusuan susu ibu    
     dapat menggalakkan pengembangan otak dan mata anak. ia telah dibuktikan secara 
     saintifik bahawa neuron lebih mudah berhubung apabila kandungan Omega 3 lebih banyak 
     di dalam otak. tambahan pula, tidak ramai kanak-kanak yang diberi susu ibu mempunyai 
     masalah fungsi otak sepertigangguan hyperaktif dan masalah tumpuan (ADHD) atau 
     autisme.

PM saya untuk konsultasi keperluan anda dan harga mampu milik.



(Call/SMS/WhatsApp) - Eppi Aziz (HP : 012-3188506)

Saya adalah Shaklee Independent Distributor (ID: 886848) untuk sekitar kawasan Lembah Keramat, Taman Melawati (5km radius) dan Putrajaya. Penghantaran di luar kawasan akan dibuat melalui Pos Laju. Boleh juga walk in ke Shaklee terdekat untuk menikmati harga istimewa dengan mengemukakan ID : 886848


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
** Testimoni ini adalah pengalaman sendiri dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut. 



Wednesday, December 5, 2012

Apa ada dengan Shaklee Collagen Powder?




Tahukah anda Shaklee Collagen Powder (SCP) mempunyai 7 Ramuan aktif untuk meningkatkan keberkesanan kolagen?

1) Keanjalan - Menyokong tisu penyambung
Kolagen - membekalkan eslatin mengekalkan kulit lebih anjal

Ekstrak Kulit Kerangan Laut - Mengandungi glukosamina sebagai pelincir sendi,    menghidrat mata dan melegakan ketidakselesaan mata
Lactobacillus acidophilus - meningkatkan penyerapan kolagen

2) Penghidratan - Satu kombinasi yang menyokong penghasilan kolagen dan asid hialuronik

Ekstrak biji Camellia Japonica - mengandungi asid oleik dan isoflavon.   Membekalkan nutrisi dan penghidratan.

Ekstrak Pfaffia - diguna secara tradisional untuk merawat rambut gugur, ketidak seimbangan hormon dan meningkatkan tenaga batin. Juga untuk meningkatkan prestasi dan tenaga.

3) Antioksidan - membekalkan nutrisi untuk penghasilan kolagen dan lawan radikal bebas

Vitamin C - menggalakkan pengeluaran kolagen dan menentang radikal bebas yang merosakkan kulit.

Vitamin B2, B6 - bergabung dengan karbohidrat, lemak dan metabolisme protein untuk membekalkan tenaga yang pentinmg dalam proses pengeluaran kolagen di dalam tubuh badan. 

Lihat sendiri testimoni dari Puan SS, Ujian klinikal Shaklee membuktikan bahawa anda akan mendapat hasil yang diinginkankan dalam masa 8 minggu. Tapi Puan SS telah mendapat hasil yang dia inginkan hanya dalam masa 45 hari! Hebatkan?


Kenapa perlu pilih kolagen Shaklee? Selain fungsi dan kesan yg best.. 

Shaklee dah melaburkan duit yg banyak utk ujian klinikal dan R&D utk produk ni.Ianya terbukti SELAMAT dan SENTIASA BERKESAN !!!

KULIT CANTIK bukan muka je tau, TAPI seluruh badan. Kalau selalu rasa mahal, masa ni lah nak grab the oppurtunity. Ramai dah rasa kesan. Yang best, sapa beli sekotak, mesti akan repeate order. 

Credit : Alin

Harga : RM 298 (Semenanjung) / RM 312 (Sabah / Sarawak)

Nak harga diskaun hebat? Call/SMS/WhatsApp saya!

Eppi Aziz (HP : 012-3188506)

Saya adalah Shaklee Independent Distributor (ID: 886848) untuk sekitar kawasan Lembah Keramat, Taman Melawati (5km radius) dan Putrajaya. Penghantaran di luar kawasan akan dibuat melalui Pos Laju. Boleh juga walk in ke Shaklee terdekat untuk menikmati harga istimewa dengan mengemukakan ID : 886848


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
** Testimoni ini adalah pengalaman sendiri dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut. 


Saturday, December 1, 2012

Collagen and you - what u need to know
















Why hurting yourself with painful collagen treatment if you can have painless, effective, clinical tested and easy peasy Shaklee Collagen Powder.

Facts about Collagen and Aging

Collagen is a protein and since it is responsible for warding off wrinkles, lines and other signs of aging, it was often called as the skin’s “fountain of youth.” As a person gets older, the production of collagen decreases which can lead to more pronounced signs of aging especially if accompanied by some external factors like the sun and smoking too. More facts about collagen and aging will be discussed below.

Collagen and Aging
Knowing More about Collagen
Our skin is composed of three layers which are the epidermis, dermis and hypodermis. The epidermis is the outer layer of the skin which is followed by the middle layer known as the dermis. The deepest layer of the skin is hypodermis. Collagen which is a protein together with its component elastin is found in the dermis. Collagen is also present in our bones and in connective tissues. The collagen and elastin are the one responsible in providing a skin structure and a smooth and youthful face.
About Intrinsic Aging
Intrinsic aging is the process in which collagen production slows down as the American Academy of Dermatology mentioned. This gradual and continuous process starts when a person is in her mid-20s, but although signs of aging are not visible yet, it will be noticeable after a decade or two. During the aging process, collagen decreases quickly which causes visible fine lines, dry and itchy skin states the American Academy of Dermatology.
About Extrinsic Aging
Extrinsic aging is the process of aging which is caused by environmental and lifestyle factors. Primarily this is due to constant sun exposure for several years. The ultraviolet rays of the sun break down the skin’s collagen and as the AAD says, this can prevent the production of more collagen. Additionally, UV rays weaken the skin’s elastin which is the protein that provides stretch and spring in it. The MayoClinic.org states that smoking too can break down collagen which can lead to the development of wrinkles.
How to Protect Collagen Reserve
In order to maintain a healthy and youthful skin, you have to begin with basic care by drinking a lot of water in addition to eating a healthy diet. In addition, you may need to cleanse your skin two times a day and apply moisturizer whatever your skin type. On the other hand, MayoClinic.com made a list of adequate sun protection so as to protect the skin collagen. You may apply broad-spectrum sunscreen at least 30 minutes before going out under the sun. Avoid staying under the sun between 10AM and 4PM as this is when the UV rays of the sun are strongest. If you cannot avoid to, you must wear coverings on your arms and legs and must wear a wide-brimmed hat that covers your face and neck.
Credit to : Healthfulweb
Interested? Kindly contact your Shaklee Independent Distributor to enjoy
special discount
Eppi Aziz - 012-3188506 (Call/SMS/WhatsApp)
whoopsiedaisies_e@yahoo.com 
 FB : Eppi Aziz
 
I am a Shaklee Independent Distributor (ID: 886848) covering area of Lembah Keramat, Taman Melawati (5km radius) and Putrajaya (weekdays).
Delivery outside the above mentioned area shall be done PosLaju.
Or walk in to any Shaklee branch (ID : 886848)


Friday, November 16, 2012

Shaklee Collagen Powder

SHAKLEE COLLAGEN POWDER (1box :: 15sachets)
Terbukti dapat memperbaiki tekstur kulit wajah & menghilangkan kedutan selepas menggunakan selama 8 minggu.
♥ Meningkatkan kelembapan kulit ~ 90%
♥ Mengurangkan kekasaran & kekeringan ~ 75%
♥ Meningkatkan dalam penampilan keseluruhan ~ 71%
♥ Meningkatkan kelembutan & kelicinan ~ 69%
♥ Meningkatkan pemakaian kekal mekap ~ 60%
♥ Meningkatkan keanjalan, ketegangan & elastisiti ~ 55%
♥ Meningkatkan ketebalan rambut ~ 54%
♥ Meningkatkan keserian, tona & warna kulit ~ 50%
♥ Mengurangkan garis-garis halus & kedut-kedutan
Faedah tambahan :: menyokong KESIHATAN SESENDI & MENGUATKAN TULANG. Bantu mengekalkan otot di dlm mata supaya lembut.
RAHSIA MEMILIH KOLAGEN YANG BAIK

1. Lebih baik pilih dalam bentuk makanan (or cecair) berbanding yg kolagen yg disuntik. Ini utk memastikan sintesis enzim mengoptimumkan serapan ke dlm tubuh badan


2. Pilih size kolagen sekurang-kurangnya 1000 dalton dan ke bawah. Microfine size mmbantu penyerapan yang baik kerana size ini adalah paling optimum diserap oleh sel, maka setiap kolagen yang di ambil up to 100% diserap dan memberi efect lebih cepat.

3. Pastikan setiap pemilihan kolagen mempunyai emolient yang unggul dan boleh mengunci kelempaban yang berpanjangan.

4. Pastikan kolagen mempunyai antioksidaan yang tinggi untuk mengurangkan kesan pra-penuaan

5. Pastikan supplemen itu mempunyai elemen vitamin B-Complex untuk membantu sintesis atau pembentukan kolagen dari tubuh kita sendiri

6. Kolagen juga penting utk kekal cantik tapi pastikan ia ada kandungan glucosamine utk kesihatan sendi. (bonus point)

7. Pastikan setiap kolagen itu mempunyai bahan yang merangsang pembentukan asid hyaluronic yang memberi kesan kulit lebih tegang kerana ia berfungsi mengikat kolagen dengan serat yang elastin.

8. PASTIKAN IA SELAMAT DAN TAK BERTOKSIN

Credit to Aula


Harga : RM 298 (Semenanjung) / RM 312 (Sabah / Sarawak)

Nak harga istimewa dari Cute Little Fingers Shop? Call/SMS/WhatsApp saya!

Eppi Aziz - 012-3188506
Email :eppi.aziz@yahoo.com
FB : Eppi Aziz
Page : Cute Little Fingers Shop

Saya adalah Shaklee Independent Distributor (ID: 886848) untuk sekitar kawasan Lembah Keramat, Taman Melawati (5km radius) dan Putrajaya. Penghantaran di luar kawasan akan dibuat melalui Pos Laju. Boleh juga walk in ke Shaklee terdekat untuk menikmati harga istimewa dengan mengemukakan ID : 886848

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

** Testimoni ini adalah pengalaman sendiri dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

Tuesday, October 23, 2012

Raja Herba: Alfalfa...Untuk Tambah SuSu, Kencing kotor, Rendahkan Kolesterol dan Banyak Lagi

Raja Herba: Alfalfa...Untuk Tambah SuSu, Kencing kotor, Rendahkan Kolesterol dan Banyak Lagiii

Tahukah anda Alfalfa merupakan raja segala tumbuhan. Alfalfa merupakan pusat pengumpulan segala nutrien. Akar tunjangnya yang mengunjur sedalam enam meter ke bawah mampu menyerap pelbagai zat dan mineral daripada mendapan di dalam tanah, sementara daunnya mengumpul klorofil yang banyak melalui proses fotosintesis semulajadi.Alfalfa mengandungi vitamin A, C dan E serta kalsium, potasium, fosforus dan zat besi. Jom lihat antara kelebihan dan khasiat Alfalfa untuk lelaki dan wanita:
  1. Dikatakan tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian
  2. Melegakan sakit sendi dan belakang.
  3. Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
  4. Memberi kelegaan semasa haid (untuk wanita).
  5. Merawat arthitis
  6. Bagus untuk elergi dan ekzema
  7. Merawat athma
  8. Mencuci usus bagi membuang toksik
  9. Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor
  10. Meneutralkan asid dalam badan
  11. Merawat masalah keputihan pada wanita (untuk wanita).
  12. Membesar dan menegangkan payudara (untuk wanita).
  13. Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri (untuk wanita).
  14. Memulihkan urat selepas bersalin (untuk wanita).
  15. Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
  16. Meningkatkan stamina seorang suami
  17. Melegakan sembelit
  18. Membuang angin dalam badan
  19. Milk booster
  20. Terbukti secara scientific merendahkan kolesterol dan telah digunakan secara meluas dibarat bagi mengubati sakit jantung secara alami

So Siapa yang sangat sangat memerlukan Alfalfa nii:
  1. Para wanita yang ingit cantik dan sihat
  2. Ibu-ibu menyusu yang nak tambah stock dan KURANG SUSU wajib mengambil Alfalfa
  3. Para Lelaki dan Wanita yang kandungan LEMAK dan KOLESTEROL nya tinggi
  4. Para Lelaki dan Wanita yang kencing tak lawas, kencing kotor, sakit buah pingang
  5. Semua mereka yg ingin buang TOKSIN dlm badan
  6. Yang mengalami penyakit ELERGI, ECZEMA, ASTHMA tunggu apa lagiii
  7. Para wanita yg comel2 sedang berperang dgn simptom Pra Haid atau simptom Menopouse
Haaa tu dia... antara 1001 fungsi Alfalfa...dan berikut mari kita tengok Alfalfa Complex Shaklee nii



Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang menghidap lupus eritematosus sistemik (SLE) perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini.

Alfalfa Complex Shaklee merupakan satu formulasi Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee pada tahun 1950s...

Apa keistimewaan Alfalfa Shaklee berbanding yg lain?
Shaklee hanya menggunakan alfalfa terbaik yang tumbuh di California yang kaya dengan pelbagai jenis zat termasuk kalsium fosforus ,zat besi dan magnesium serta klorofil, bioflavonoid, pelbagai mineral dan vitamin (It is organically grown, using the tender green leaves not the stems of the plant.The raw powder is pressed into easy-to-swallow tablets (with very low heat to preserve natural enzyme activity)..

Dan yg bestnya Alfalfa Shaklee tidak mengandungi perasa tiruan, pemanis, pewarna, bahan pengawet tambahan, fungisid,bakteriosid, hormon2 sintetik,pengawalatur tumbesaran atau bahan2 kimia

Pada yang berminat sila hubungi saya..

(Call/SMS/WhatsApp) - Eppi Aziz (HP : 012-3188506)
FB : Eppi Aziz


Saya adalah Shaklee Independent Distributor (ID: 886848) untuk sekitar kawasan Lembah Keramat, Taman Melawati (5km radius) dan Putrajaya. Penghantaran di luar kawasan akan dibuat melalui Pos Laju. Boleh juga walk in ke Shaklee terdekat untuk menikmati harga istimewa dengan mengemukakan ID : 886848


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
** Testimoni ini adalah pengalaman sendiri dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut. 

SHAKLEE SUSTAINED RELEASE VITA - C PLUS

Siapa yang suka minum jus pagi-pagi? Especially jus sitrus sepert oren, limau gedang (grapefruit), limau..untuk mendapatkan khasiat VITAMIN C. Adakah dengan pengambilan jus sitrus setiap hari mencukupi keperluan harian VIT C dalam badan?

Shaklee Sustained Release Vita C yang sangat HOT SELLING (sehingga satu Malaysia kehabisan stok) kini telah ditambah baik dengan dengan tambahan Citrus Bioflavonoids dan kini dikenali sebagai Sustained Release Vita - C PLUS.

Old Vita C (Left) and New Improved Vita C PLUS Right)

Apa perlunya Citrus Bioflavonoids?

Jus sitrus mempunyai kegunaan dalam kaedah perubatan traditional. Sebagai contoh, penggunaan jus lemon oleh kelasi-kelasi kapal dari mendapat penyakit Scurvy (scurvy adalah pendarahan pada badan, lebam2,gusi berdarah, gigi mudah tercabut akibat kekurangan zat makanan) dan juga akibat dari pelayaran laut yang lama. Hesperidin, rutin, dan narignin bioflavonoids adalah sitrus utama yang ditemui dalam lemon, limau gedang, dan jus oren.

Q. Apakah kegunaan tradisional Citrus Bioflavonoids?

A. Dalam buku "The American Materia Medica, Therapeutics, and Pharmacognosy" yang pertama kali diterbitkan pada tahun 1919 telah menyenaraikan limau sebagai tumbuhan sitrus utama yang mempunyai ciri-ciri perubatan. Penulis mandapati bahawa asid sitrik yang hadir dalam jus lemon adalah satu terapi yang sangat berguna. Sesetengah penggunaan jus lemon yang disenaraikan dalam teks perubatan klasik ini termasuklah rawatan malaria dan beberapa kes sakit sendi kronik serta gout. Ia juga disenaraikan sebagai pencegahan scurvy, mengawal pendarahan selepas melahirkan dan pelega sementara serak.

Dalam buku "Secret of Fijian Medicine" oleh Dr Michael Weiner mengenai beberapa kegunaan jus lemon yang digunakan dalam penjagaan kesihatan tradisional oleh orang Fiji. Sebagai contoh, mereka menggunakan jus sitrus untuk merawat buasir dan asma. Pada awal kegunaan Citrus Bioflavonoids tradisional tidak disyorkan sebagai alternatif kepada rawatan moden,walau bagaimanapun ia diterima pakai dalam perubatan moden khususnya penggunaan produk sitrus dalam jangkitan pernafasan dan serta penyembuhan.

Q. Bagaimana Citrus Bioflavonoids boleh membantu jangkitan pernafasan?

A. Pada tahun 1955, Dr Morton, S. Biskind melaporkan bahawa dalam 69 kes jangkitan pernafasan akut, penggunaan terapi oral (oral theraphy) menggunakan Citrus Bioflavonoids kompleks larut air (water soluble) dapat mengurangkan jangkitan dalam tempoh 8 jam hingga 48 jam. Ini termasuklahrawatan untuk selsema, tonsillitis folikel akut dan influenza. Hanya tiga kes tidak bertindak balas kepada rawatan Citrus Bioflavonoids ini. Dr Biskind menjelaskan bahawa kesan bioflavonoids telah meningkatkan penyerapan kapilari yang berkemungkinan menjadi faktor utama dalam menyebabkan kesan penyembuhan yang luar biasa berlaku. Satu lagi faktor yang boleh dikreditkan sebagai agen penyembuhan adalah kehadiran vitamin semulajadi C dalam persediaan sitrus.

Q. Bolehkah Citrus Bioflavonoids membantu mengurangkan atau menyembuhkan kecederaan olahraga?

A. Salah satu kajian yang menyeluruh yang telah dijalankan pada penggunaan Citrus Bioflavonoids dalam membantu mencegah dan merawat kecederaan sukan telah dilakukan oleh Dr Robert Cragin pada  tahun 1962. Bahan-bahan yang digunakan untuk kajian adalah bioflavoniods dari limau-oren termasuk hesperidin sebagai ramuan utama. Rumusan telah diberikan kepada kumpulan-kumpulan atlet yang berbeza sepanjang musim keseluruhan bola sepak,bola keranjang, trek, dan judo. Dr Cragin digunakan teknik double-blind, di mana atlet dan mereka yang  menguruskan supplemen tidak tahu produk yang mana mengandungi bioflavonoids dan yang mana placebos. Atlet-atlet ini telah mengambil tambahan 300 mg bioflavonoid tiga kali sehari. Beberapa formula bioflavonoid juga telah ditambah termasuk vitamin C untuk mengukur jika terdapat apa-apa faedah yang lain.

Selepas musim sukan, ia telah mendapati bahawa atlet telah mengambil bioflavonoids mengalami kesan berikut: kecederaan otot berkurangan,kadar penyembuhan dua kali ganda lebih pantas berbanding atlet yang tidak mengambil bioflavonoid. Kekejangan otot juga jarang berlaku dan bengkak otot akibat kecederaan adalah minimum dan surut lebih cepat serta dengan penambahan vitamin C untuk menambah keberkesanannya.
Q. Apakah cara untuk mendapatkan manfaat daripada Citrus Bioflavonoids?
A. Untuk memperolehi manfaat dari Ciurus Bioflavonoids adalah semudah makan oren atau limau gedang, menggunakan jus lemon dalam minuman, dan minum jus sitrus yang baru diperah. Jika anda sedang mencari untuk dos harian Citrus Biofavonoids yang lebih dipercayai, Citrus Bioflavonoid boleh didapati secara bersendirian atau dalam gabungan dengan lain-lain nutrien dalam bentuk makan tambahan. Suplemen mengandungi bioflavonoid diterima oleh kebanyakan orang dan dianggap selamat apabila dimakan dalam jumlah harian yang sederhana, atau dalam jumlah yang disyorkan pada label produk.
 
 
Nota : Sumber ini diterjemah oleh saya sendiri ke Bahasa Malaysia dan bantuan encik Google, maaf sekiranya terdapat kesilapan tatabahasa atau kesilapan dalam menterjemah fakta saintifik kerana saya bukanlah seorang penterjemah bahasa profesional : -)